16 август 2011

ОДРЖАНА СЕДАМНАЕСТА ГАЛИЧКА КЊИЖЕВНА КОЛОНИЈА


Република Македонија, Галичник 12-14. августа 2011.

На Галичкој књижевној колонији, која је ове године први пут имала међународни карактер, учествовали су Димитар Христов (Бугарска), Ана Багриана (Украјина), Зоран Пешић Сигма (Србија), а из Македоније Георги Сталев, Благоја Иванов, Илхами Емин, Вера Стојчевска-Антић, Гордана Михаилова-Бошнакоска, Тодор Чаловски, Христо Петрески, Tрајче Кацаров, Весна Мојсова-Чепишевска, Владимир Мартиновски, Игор Крајчев и Иван Антоновски. Колонију организује Галикул, Друштво за литературу, културу и уметност из Скопља под покровитељством Министарства за културу Републике Македоније, Општина Маврово и Ростуше и МЗ Галичник.
Програм Колоније састојао се од читања песама учесника на платоу хотела Неда, на платоу испред прелепе цркве Св. Петар и Павле, у монументалном Манастиру Св. Јован Бигорски. Одржан је симпозијум на тему Поезија и светлост, обележено 150 година од изласка Зборника народних песама и других умотворина знамените струшке браће Димитрија и Константина Миладиновци, подсећање на лик и дело македонског песника Анте Поповског, затим обележавање осамдесет година од живота и плодног стваралачког живота Благоја Иванова и Илхами Емина. Представљен је зборник Планина Носталгија, песме и текстови са прошлогодишњег симпозијума, затим књига Гултепе Илхами Емина, македонског песника турске националности, као и књига песника Тодора Чаловског Одговор у камену, избор песама на македонском и влашком.
Колонија се одржава у митском месту Галичник, селу у којем нема ни једног сталног житеља, које је познато и као родно место Ђорђа Пулевског, једне од најзначајније личности за македонско национално буђење и формирање македонског књижевног језика, место познато по галичкој свадби, живописном пределу и галичком сиру и качкаваљу. Учесници колоније обишли су спомен куће, цркве, етнолошки музеј у овом месту, затим Мавровско језеро и манастир Св. Јован Бигорски, који је један од најлепших на Балкану и који располаже са јединственим олтаром у свету израђеним дуборезом.  

Импресије:

Живописно село Галичник 

Игор Крајчев, Зоран Анчевски, Иван Антоновски, Весна Мојсова-Чепишевска, Вера Стојчевска-Антић, Зоран Пешић Сигма и Христо Петрески на тераси хотела Неда

Иван Антоновски и Весна Мојсова-Чепишевска 

Поглед кроз прозор хотела Неда

Димитар Христов и Ана Багриана

Поглед који одузима дах

Хотел Неда 

Пут испод терасе



Куће испод камена

Кроз зеленило

Црква Св. Петар и Павле у Галичнику

Црква Свете Петке у Галичнику

Улаз у спомен кућу Ђорђа Пулевског

Натпис на кући

Унутар куће Ђорђа Пулевског 

Још један поглед на Галичник 

Поглед на котлину

Вера Стојчевска-Антић говори о значају Зборника народних песама и других умотворина знамените струшке браће Миладиновци 

Тодор Чаловски, без њега не би било колоније

Плаво небо изнад Галичника

Разговори о поезији не престају нио у тренуцима одмора

Гордана Михаилова-Бошнакоска излаже свој рад на симпозијуму Поезија и светлост

Црква Св. Петар и Павле у центру Галичника

Још један занимљиви споменик Ђорђу Пулевском

Унутрашњост етно музеја у Галичнику

Улаз у манастир Св. Јована Бигорског

У дворишту манастира Св. Јована Бигорског


1 коментар: